Skip Navigation Links

Spejder Leksikon


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

PA    Forkortelse for PatruljeAssistent.
Pagodebål    Er et almindeligt bål med pagoder udenom. Pagoder er kævler, der lægges parallelt omkring bålet i hver sin retning. Kævlerne bliver mindre opefter. Velegnet til lejrbål, da det er lang tid om at brænde ned.
Pan    Er en skovgud i den græske mytologi. Havde forbindelse til Dionysos- Er også symbol for Århus Skov Division, hvilket ses på divisionsmærket, der korrekt bæres på venstre brystlomme.

Er også navnet på divisionens blad, der udkommer fem gange om året til seniorer, ledere og styrelsesmedlemmer i Århus Skov Division. Panfiguren som vi anvender, er en silhuet af bronzestatuen ved Marselisvej.
Patrulje    Trop, juniorflok og mikroflok er inddelt i patruljer, der hver består af 5-7 spejdere inkl. PL og PA. Hos minierne hedder det stadig bander.
Patruljekasse    Kasse af træ, hvor patruljen eller flokken har sit udstyr - økser, save, spader, gryder og køkkengrej med mere.
Patruljeorden    Når patruljen står på en række med PL forrest, vallerne herefter og PA til sidst, hedder det at stå i patruljeorden. PL holder patruljens stander.
Patruljeråb    Ligesom gruppen har et råb, har patruljerne og banderne det også. Råbet bruges ved klarmelding samt når der vindes præmier med mere.
Patruljesystemet    Er blandt de vigtigste arbejdsmetoder vi bruger. Patruljesystemet består i sin enkelthed af patruljer med 5-8 spejdere i. Der er udnævnt en patruljeleder (PL) og en patruljeassistent (PL).

Under overskriften "Børn leder børn", bruges patruljesystemet i alle gruppens afdelinger - fra mikro stil senior, med større og større frihedsgrader og selvstædighed op gennem systemet. En skematisk oversigt over vores fortolkning af patruljesystemet kan ses her.
Patruljetelt    Det klassiske orange spejdertelt. Produceres faktisk i mange forskellige versioner. Den mest anvendte i gruppen er versionen fra Vejle Teltfabrik med forlænget oversejl, således at der er ekstra 1,5 meter foran teltet, der er i ly. Her kan patruljekasse, sko med videre opbevares.
PDF    PDF har ikke noget med spejdere at gøre, og alligevel har det. PDF er et elektronisk papirformat, som man bruger bl.a. på hjemmesider til at gemme "papirer", så du selv kan udskrive dem på din PC.

Hvis du ikke ved om din PC kan læse PDF, må du være en forælder. Og så kan du bare spørge din spejder. For at læse PDF formattet, skal din PC have et læseprogram installeret. Det fås gratis her.
PEEASKIBFDHS    Også ét af de tidligere klannavne. Ingen ved hvad forkortelsen står for (heller ikke klanen selv?). P ..... eksisterede i årene 1995 til 2001, herefter tog McCulloch over i ca 2 år.
Pind    Et spejderspil, der muligvis har rødder helt tilbage i vikingetiden. To hold dyster mod hinanden. Man skiftes til at være "inde" og "ude" som i rundbold, men ellers minder det mere om en primitiv mellemting mellem hammerkast og baseball...
Pionérarbejde    Arbejde i og med rafter. Almindeligt pionérarbejde på en lejr kan f.eks. omfatte køkkenbord, spisebord, bålsted, affaldsstativ og huggeplads.
Pionérprojekt    Større pionérarbejde. Eksempler kan være: Karrusel, tårn, tovbane, bro og meget andet. Det er vist kun fantasien, der sætter grænser her.
PL    Forkortelse for PatruljeLeder.
PL-patruljen    Er udtryk for den samling af PL og PA i en trop, der mødes jævnligt med tropsstaben for at diskutere program og patruljeledelse. PL-patruljen kan også tage på ture og PL-patruljen bruges også som forum for at afprøve nye idéer og arbejdsstof.
PLAN-kurser    Kurser der arrangeres for PL og PA i efterårsferien.
Pløk    En pløk er naturligvis den metaltingest man sætter i jorden for at fastgøre teltets barduner. Men Pløk kan også være et spil, hvor to spejdere efter nærmere aftalte regler, dyster om at få den anden "ud af balance".
Pløkfedt    For at få pløkkerne til at glide nemmere i jorden anvendes pløkfedt. Hører blandt de ting vi altid glemmer, så vi er nødsaget til at sende spejderne rundt til de andre grupper for at låne...
Post    Kan være noget der kommer ind af brevsprækken, men er også de "steder" spejderne skal finde, når de er på løb og lignende. Poster kan være enten bemandede eller ubemandede.
PR-dag    Højbjerg Drenge afholder (næsten) hvert år i august en PR-dag, der er en slags Åbent Hus, hvor man kan deltage i forskellige spejderaktiviteter og snakke med ledere med videre. Formålet var oprindeligt at få flere spejdere ind i gruppen, men nu har det i lige så høj grad udviklet sig til en "hyggedag" i gruppen.
Protektor    Prinsesse Benedikte er protektor for Danmarks Pigespejderforbund, som DDS også er medlem af. KFUK spejderne på Færøerne, spejderne på Grønland og Baptistspejderne i Danmark er ligeledes medlem af Pigespejderforbundet.


Kommentarer eller tilføjelser? - skriv til leksikon@thelastboyscouts.dk