Skip Navigation Links

Spejder Leksikon


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

K.I.S.C.    Forkortelse for Kandersteg International Scout Center. (Kan også stå for "Korean Investment Service Center!)
KA    Forkortelse for KlanAssistent.
Kandersteg    Er et internationalt spejdercenter i Schweiz. Det ligger i Alperne, så der er rig mulighed for vandreture, klatring, gletchervandring med mere. Endvidere kommer der spejdere fra hele verden, så der er mange internationale aktiviteter på centeret.

Vi har været på sommerlejr dernede med trop og klan i 1981, 1988, 1991, 1998, 2001 og 2006. Se fotos fra 2006. Voksenspejderne har også været på tur ved centeret. Se også centerets hjemmeside.
Karabinhage    Bruges især ved klatring, men er også populær i diverse udstyr, så det kan fæstnes til bælte, bukser eller rygsæk.
Karrimat    Er et mærke indenfor liggeunderlag (kommer af Carry + Mat), men er efterhånden blevet en betegnelse for et liggeunderlag i almindelighed.
Katapult    Er seniorernes sider i Broen. siderne er specielt målrettet seniorer og har dermed fået saneret alt det "kedelige" information bort.
Katterhøj    Er navnet på hytten (og bakken) bag Skåde Skoles fodboldbaner. Den er ejet af kommunen (grunden er vist ejet af Skåde Skole?) som stiller den til rådighed for os.
KFUK    Det gamle navn for De grønne Pigespejdere. Betyder Kristelig Forening for Unge Kvinder. Er også spejdere, men har et kristent grundlag og (modsat DDS) forkyndelse som en del af deres program.

Ikke overraskende er organisationen kun for piger. Har grønne uniformer og kraftigt dalende medlemstal efter at KFUM er blevet et blandet korps.
KFUM    Kristelig Forening for Unge Mennesker. Er også spejdere, men har et kristent grundlag og forkyndelse som en del af deres program. Er i dag et blandet korps med både drenge og piger. Har ca. lige så mange medlemmer som DDS (ca 32.000 inkl. ledere). Har grønne uniformer og kaldes derfor også "De grønne spejdere".
Kimsleg    Spejderne tror det er noget med chips, men det har navn fra Rudyad Kiplings bog, "Kim", der handler om en dreng som uddannes i indiens hemmelige efterretningstjeneste. Dette kræver årvågenhed og derfor kaldes opgaver som appellerer til de fem sanser for kimslege.
KL    Forkortelse for Klanleder.
Klan    Er seniorernes patruljer. Normalt er der kun én klan, men når der er mange seniorer, laver man flere klaner. Se mere på hjemmesiden.
Klanen går til Hollywood....
og deres HEST    
Er en ældre klan i Højbjerg Drenge. Den opstod, da ledere fra 2.Højbjerg, Kongsvang og Viby-Kongsvang grupper slog sig sammen med ledere fra Højbjerg Drenge og dannede en klan i efteråret 1988. Klanen er ikke blevet formelt opløst, og der er stadig hestetrofæer på katterhøj. I hytte- og mødesammenhæng ophørte klanen ca. 1994. Der er dog stadig sporadiske arrangementer for klanen i Kristi Himmelfartsferien, men det er vist også det.
Klondyke    Titlen på divisionssommerlejren i 1997, der havde western og guldgravere som tema. Lejren fandt sted på Hylkedamlejren på Fyn.
Kløverhytten    Er en hytte, der ligger på Hørhavevej i Højbjerg. Den er ejet af Århus Skov og Aros divisioner i fællesskab. Den er fra dengang Højbjerg var "udenfor byen", så spejderne havde et sted at tage hen. Nu bliver den mest brugt til Børnehave og lejrskole.
Knivbevis    Duelighedstegn, der tages hos ulveungerne. Er kun til låns, og er et udtryk for, at man har lært korrekt brug af kniv. Vi bruger stadig denne betegnelse, som reelt er "for gammel". I dag er det et såkaldt sikkerhedsbevis, som går under navnet "Snitteren".
Knivforbud    Ifølge Våbenloven er det ikke tilladt at bære kniv på offentlige steder. Undtagen: Lommekniv med et blad under 7 cm, samt "almindelige knive", hvis det sker som led i erhvervsudøvelse, til brug ved jagt, fiskeri eller anden sport. Ved almindelig kniv forstås en kniv med et blad på op til 12 cm. Foldeknive må ikke være "enhåndsbetjente" - dvs man må ikke kunne åbne dem med én hånd. Læs mere i Våbenloven.
KO vitser    En vits med en pointe om køer. Blev dyrket meget på en juniorlejr i 2005, men var opfundet et par år før. Eksempel: "Hvad kalder man en mand der fanger køer?", svar: En KOfanger.

Flere KO vitser fra lejren i 2005!.
Kommandoreb    Er et reb på ca 2 meters længde. I den ene ende har det en øjesplejsning og i den anden ende en tværpind. Det har mange anvendelsesmuligheder. Har hver mand i patruljen et kommandoreb, kan de sættes sammen til et langt tov eller en rebstige med mere.
Kompashus    Er det runde hus kompasnålen ligger i.
Kompasnål    Er den nål sm viser nord-syd retningen. Den peger på den magnetiske nordpol, som rent faktisk flytter sig år for år. Forskellen på den magnetiske nordpol og den geografiske nordpol er ubetydelig set med danske øjne, men i andre lande er misvisningen stor, og så korrigerer man herfor.
Kompasrose    Er den "udsmykning" påkortet, der viser hvor verdenshjørnerne er. Kompasrosen skal minimum vise de fire verdenshjørner, for at være en rose (ellers er det bare en markering af "nord"). Ofte er der otte verdenshjørner eller flere (NordØst vises f.eks. ved otte, NordNordØst vises ved 16).
KongHøj-løb    Er et natløb for storspejdere i de seks grupper i Højbjerg og Kongsvang. Navnet kommer af sammenstillingen mellem Kongsvang og Højbjerg- Lå engang altid den første lørdag i oktober, men kan nu også afvikles på andre lørdage (stadig i oktober).
Kordel    De stykker reb der slås sammen til et tov kaldes kordeller. Det er oftest to eller tre stykker reb der slås sammen. Tovet er så 2-slået eller 3-slået. Det kan også fås med flere (eller man kan slå det selv!).
Kordelstrop    Tov der skilles ad i kordeller og herefter "sættes sammen" til en cirkel benævnes en kordelstrop. Bruges f.eks. til ringspil.
Korpset    Bliver brugt som kort betegnelse for DDS.
Korpskontoret    Er DDS kontor og administration i København. I bygningerne på/ved korpskontoret foregår også en lang række andre aktiviteter. Der er overnatningsmuligheder på "spejderkollegiet", lejr- og bålplads, samt et depot for korpsets materiel.
Korpslejr    Når hele korpset tager på lejr, hedder det korpslejr. Titlen på korpslejren har de sidste tre gange været Blå Sommer, så det fortsætter nok. Korpslejren afvikles på korpsets ejendom, Stevnnighus, i Sønderjylland.
Korpsmærket    Er en sammensmeltning af pigernes og drengenes mærker: Et kløverblad og en lilje. Korpsmærket bæres på uniformen over venstre brystlomme.

Mærket, som reelt er et logo, blev designmæssigt piftet op i 2003. Under mærket stod tidligere korpsets motto: Vær Beredt. At det ikke står under mærket længere, betyder ikke at det er udgået som motto!
Kortsplejsning    Splejsning der fæstner to tove sammen. En kortsplejsning er tykkere end tovet og kan derfor ses (i modsætning til en langsplejsning).
Koter    Et andet ord for højdekurver på et O-løbskort.
Kovs    Et maritimt udtryk, der er adopteret i spejderverdenen. Det øje af metal, som er "slået" i teltdugen og oversejlet hedder en kovs. Formålet med kovsen er, at man kan stikke enden af teltstangen igennem teltet.
Kulsø    Navn på et spejdercenter ved en sø af samme navn. Har også givet navn til en bestemt form for pionérarbejde (Kulsøpionering), der er kendetegnet ved, at det udelukkende er tappet eller dyvlet sammen - dvs uden brug af søm eller snor. Bålkanter er f.eks. oftest samlet med Kulsø-samlinger.

Læs mere på www.kolso.dk.
Kyft-gynge    Var oprindeligt (1987) en fejltastning på en skrivemaskine - der skulle have stået luftgynge, men skribentens (Povl Wiborg, 1. Viby) fingre rykkede sig på tastaturet. Der kom i Pan derfor til at stå, om der var nogen som ville bygge en "kyft-gynge".

Højbjerg Drenge fortolkede denne opfordring og leverede på en divisionslejr en form for vandrutchebane med en skinnevogn. Skinnevognen har vi endnu og kyft-gyngen er da også blevet lavet siden - og har heddet kyftgynge lige siden.

Se dette foto fra 60 års jubilæet af en kyftgynge.
Kærre    Vog på to eller flere hjul, som medbringes på hike (kærrehike). Vognen kan indeholde patruljens fællesudrustning, telt, mad og sommetider også personlig bagage.
Kævle    Er et stort brændestykke...stor er en relativ betragtning, så størrelsen varierer fra ca 15 cm i diameter til ca. 50 cm i diameter. Længden varierer ligeledes fra ca 70 til ca 120 cm.
Køkkentelt    Det telt hvori mad og køkkengrej opbevares på en lejr.


Kommentarer eller tilføjelser? - skriv til leksikon@thelastboyscouts.dk