Skip Navigation Links

Spejder Leksikon


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

JA    Forkortelse for JuniorAssistent.
Jamboree    Er en stor international lejr for alle spejdere (over 12 år) fra hele verden. Den afholdes af WOSM hvert fjerde år. Der er normalt én eller to troppe med fra Danmark. Troppene består af de spejdere fra DDS, der ønsker at deltage - og har råd...

Den første Jamboree afholdtes i 1920 i London og Danmark var faktisk vært ved den anden i 1924 i Ermelunden. I 1999 var det i Chile 1999.
JL    Forkortelse for JuniorLeder.
Jordbor    Et jordbor borer huller i jorden, så man kan sikre rafterne i større pionérprojekter. Der findes hånddrevne jordbor, benzindrevne jordbor samt jordbor der kan monteres på en traktor eller en Bobcat.
JOTA    Jamboree-On-The-Air. Jamboree i æteren. Afholdes hvert år den tredie weekend i oktober. Spejdere over hele jorden kan snakke med hinanden gennem amatørradiostationer. Der deltager ca 6000 stationer fra 100 lande. Fra Danmark deltager hvert år ca. 70 stationer.
Juleafslutning    ruppen har tidligere holdt juleafslutning i Frederiksgården en hverdag i december. Dette var for alle spejder, forældre og søskende. Der var forskellige aktiviteter fra år til år, sang, æbleskiver og glögg. Efter gruppen er blevet så stor som den er, er det nu op til de enkelte afdelinger at holde juleafslutning på møderne.
Julestue    Jule"arrangement" for ledere og seniorer i ÅSD. Da divisionen i sin tid mente, at nu var julestuen gået for vidt (der blev vist kastet med osten) måtte Glenfiddich jo overtage arrangementet, og det har siden været et Højbjerg Drenge-arrangement, hvor øvrige gruppers ledere og seniorer var inviteret. Senere fortsatte Hesten med arrangementet, men endte dog med at proklamere Den Sidste Julestue i 1993. Visse initiativer har dog været taget op siden dog uden helt samme succes.
Junglebogen    Kiplings Junglebog var den bog ulveflokkene tidligere arbejdede ud fra. Derfra stammede også mange af de gamle spejdernavne som man brugte: Akela, Baloo m.fl. I dag kan vi heldigvis variere temaerne noget mere.


Kommentarer eller tilføjelser? - skriv til leksikon@thelastboyscouts.dk