Skip Navigation Links

Spejder Leksikon


A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9

GA    Forkortelse for GruppeAssistent.
Gammelmandsild    Andet ord for hævet bålsted.
Gilderne    Er et nemmere ord for Sct. Georgs Gilderne.
Gilwell Park    Gilwell Park i det nordlige London (ved Epping Forrest) blev erhvervet til spejderformål i 1919. Det er senere blevet til et internationalt træningscenter (uddannelse) for spejderledere, samtidig med at der er "almindelige" spejderaktiviteter.
Gilwell-kursus    Er det sidste kursus i korpsets lederuddannelse. Har man Gilwell-kursus, bærer man Gilwell-perler. Enten flette ind i tørklædets knude eller som staffage på spejderhatten (som på Nordstats-soldaternes uniform). Navnet Gilwell stammer fra Gilwell Park i England. som blev erhvervet til spejderformål i 1919. Det er senere blevet til et internationalt træningscenter (uddannelse) for spejderledere.
Gilwell-perler    To små aflange træ-perler. Stammer efter sigende fra BPs oplevelse i hæren i Sydafrika - dvs Zuluerne. Har sikkert også et afrikansk navn? Ledere der bærer Gilwellperler har gennemført korpsets Gilwell-kursus.
Gilwell-systemet    En særlig måde at opbygge sin hike-rapport på. På venstre side af rapportens blade skrives i kolonner: Tidspunkt, antal kilometer og retning, samt teksten der hører til. På højre side af rapportens blade gives illustrationer, kommentarer til vejret eller øvrigt materiale (billeder og lignende) man gerne vil indsætte.
GK    Forkortelse for GruppeKasserer - i daglig tale: Kassereren.
GL    Forkortelse for GruppeLeder.
Glenfiddich    Er en gammel klan i Højbjerg Drenge. Den er vist ikke officielt blevet opløst endnu. Lamperne i klanlokalet (og tønden) er de sidste rester af Glenfiddich.
Glögg    Svensk opfindelse som drikkes ved diverse julearrangementer. Består af varm rødvin med müsli.
Gnatning    At gnatte er vores betegnelse for, at en lejrplads finkæmmes for spåner, pløkker, slikpapir og andet affald der ikke lå der før vi kom.
Good-turn    Engelsk ord for at gøre tjenester. Èn gang hvert andet år arrangerer Spejderhjælpen Good-turn, hvor de grupper der ønsker at deltage tager rundt og tjener penge ved at udføre forhåndenværende arbejde i lokalområdet. Det kan være træfældning, snerydning, græsslåning med mere. Er vel i dag en konkurrent til Hjemmeservice-ordningen?
Gren    Divisionens betegnelsen for en afdeling. Når f.eks. minilederne i Århus Skov Division mødes, kaldes det for grenmøde.
Grenmøder    Er møder, hvor grenlederne mødes. Dvs de forskellige afdelingsledere i divisionens grupper. De mødes grenvist. (Eksempelvis juniorledere for sig og miniledere for sig).
Gruppemærke    Er et lille bændel med gruppens navn. Gruppens mærke bæres på venstre uniformslommes flap.
Grupperåd    Spejdernes ord for Generalforsamling hvor ledere og forældre deltager. Er gruppens øverste myndighed. Grupperåd afholdes en gang om året (på Gruppeturen) og vælger bl.a. Bestyrelsen.
Gruppestyrelsen    Gammelt udtryk for Bestyrelsen.
Gruppetur    I februar (som regel den sidste weekend) tager hele gruppen på tur sammen. Det er efterhånden blevet en tradition, at det er til Bogensholm-hytten ved Femmøller. Der er fælles start fredag aften, herefter er der afdelingsvist program lørdag indtil lørdag aften, hvor der er fælles lejrbål.

Om søndagen er der Fastelavnsløb og Grupperåd. Se f.eks. fotoserien fra Gruppetur 2004.
Grønne Pigespejdere    Det nye navn for KFUK.
Grønne spejdere    Betegner KFUK og KFUM - stammer fra farven på deres uniformer.
GSF    Forkortelse for GruppeStyrelseFormand - i daglig tale: Styrelsesformand. Se også Styrelsen.
Gule spejdere    Den gamle betegnelse for DDS drengespejderne. Kommer af, at de havde khakifarvede uniformer. Efter sammenlægningen af pige- og drengespejderne fik vi pigernes uniformsfarve: Blå.


Kommentarer eller tilføjelser? - skriv til leksikon@thelastboyscouts.dk